• Montažne kuće HRAST MONT
  • Panonska bb, 22 305 Stari Banovci
  • +381 60 300 6256

Proces izgradnje

Montažne kuće, odnosno prefabrikovane kuće, naziv su dobile po svom načinu gradnje. One se grade od montažnih panela, koji se izrađuju u fabrici.

Gotovi paneli transportuju se na gradilište. Tamo se sastavljaju (montiraju) i na taj način se dolazi do gotovog objekta – montažne kuće. Ovi paneli dopremaju se na gradilište potpuno završeni i spremni za montiranje.

Procesi izgradnje montažne kuće - izrada panela, Hrast Mont, Banovci, SrbijaPointerHM Prva faza - izrada panela

Izrada panela nije jednostavan proces. Najpre treba pripremiti drvenu građu od koje se izrađuju. Na našim prostorima to je uglavnom jelovo drvo. Zatim sledi:

  • sušenje do propisanog stepena vlažnosti
  • zaštita od truljenja, insekata i sl.
  • mašinska obrada, gde se drvo seče na potrebne dimenzije
  • u skladu sa projektom, pristupa se izradi konstrukcije panela
Unutrašnjost panela se ispunjava izolacionim materijalima. Najčešće su to mineralna ili kamena vuna. Zatim se paneli zatvaraju ivericom ili OSB pločom.

PointerHM Druga faza - montaža

Procesi izgradnje montažne kuće - montaža, Hrast Mont, Banovci, SrbijaGotovi paneli transportuju se na gradilište i montiraju. Neophodan preduslov je da pre toga budu završeni pripremni radovi na gradilištu – priprema terena i postavljanje temelja.

Jedna od prednosti izgradnje montažnih kuća je i u tome što radovi mogu da teku paraleleno, u isto vreme može da se postavlja temelj na mestu gde će biti kuća, i da se izrađuju paneli u fabrici, čime se skraćuje vreme potrebno za završetak kuće.

Paneli se ankerima vezuju za temelj, i vezuju međusobno. Zatim se na njih stavlja krovna konstrukcija, i po završetku tog dela posla gotova je ova faza gradnje, tzv. grubi radovi.

PointerHM Treća faza - završni radovi

U sledećoj fazi, prvo se pristupa obradi zidova. Unutrašnji zidovi oblažu se gips pločama, nakon čega sledi gletovanje i krečenje željenom bojom. Na spoljnim zidovima pristupa se postavljanju izolacije – stiropor, lepak, pa fasada. Imajući to u vidu, i način na koji su sami zidovi izrađeni (sendvič – tehnologija), jasno je zašto se kod montažnih kuća troši manje energije i zimi za grejanje, i leti za hlađenje.

Sa toliko slojeva, izolacija je dosta kvalitetnija nego kod klasične gradnje, pogotovo u poređenju sa kućama koje nemaju izolaciju i fasadu.

Kada su zidovi gotovi, provode se neophodne instalacije. I ovde imamo uvid u još jednu prednost montažnih panela od kojih se rade zidovi: kroz njih je sprovedeno rebrasto crevo, kroz koje prolaze strujni kablovi. Nema bušenja, krpljenja rupa, prašine i nereda. Instalacija je praktično razvedena čim se postave zidovi.
Ako i dođe do nekog kvara, mnogo je jednostavniji i lakši pristup kablovima i instalacijama, i nema nikakvog oštećenja zidova da bi se problem rešio.

Na gotove zidove ugrađuje se stolarija, uglavnom ALU ili PVC. Postavlja se parket, oprema kupatilo, i kuća je spremna da dočeka svoje vlasnike. Još ako se ima u vidu da čitav ovaj proces traje od 2 do 4 meseca, jasno je zašto se sve više ljudi odlučuje za montažne kuće.


Copyright © 2016 ProBiz All rights reserved.